De Fruitautomaat van Charles Fey
De geschiedenis van de fruitautomaat kunnen we onderverdelen in verschillende fases. In dit artikel beschrijven we de geschiedenis van de fruitautomaat die ontworpen is door de Duitser Charles Fey. De fruitautomaat bestaat al vanaf 1870. Maar de de in 1862 geboren Fey wordt gezien als de godfather van de fruitautomaat.
Slot machines als voorloper van de gokkast?
De jonge Fey begon al vroeg als machine en gereedschapsmaker. Op zijn 20ste levensjaar verhuisde hij naar Amerika. Toen hij 25 was werd hij aangenomen bij de California Electric Company in San Fransisco. Hij onderzocht daar veel zogenaamde slots machines, eigenlijk de voorganger van de fruitautomaat. In 1894 ontwierp hij zijn eerste eigen fruitautomaat. Het was er één met drie rollen.
De 4-11-44 automaat
Hij maakte er een paar. Fey verhuurde die ze de buurt tegen 50% van de omzet van de spellen. Later verhuisde hij naar Berkley. In de stad Berkely ontwierp hij de 4-11-44. De naam ontleende hij aan het spel Policy. Waar 4-11-44 de hoogst uitbetalende combinatie in was. In het jaar 1896 opende Charles Fey zijn eigen fabriek. Waar later ook de Liberty Bell fruitautomaat ontworpen werd. De fruitautomaat met 3 onafhankelijke rollen met elk 10 symbolen. Om een prijs te winnen met dat spel moest je drie gelijke symbolen op een rij hebben.
Regels vanuit de overheid>
De overheid ging zich er ook mee bemoeien. Men maakte het spel illegaal en Charles Fey kreeg een boete en werd gearresteerd. Er kwamen regels. De mensen probeerde de gokwet te omzeilen, ze maakte van het gokapparaat een verkoopapparaat, waar de prijzen werden uitbetaald in snoep en in sigaren.
Plekken waar fruitmachines stonden
In de gelegenheden waar de fruitautomaten stonden kon je het snoep en de sigaren weer omruilen voor geld. De aardbeving van 1906 legde de fabriek van Fey in puin. In 1907 ging Charles samenwerken met de Mills Novelty Company om de Mills Liberty Bell fruitautomaat te gaan produceren. Tot zijn dood in 1944 bleef Fey actief in de fruitautomaten handel.